Korpoström Saaristokeskus

Korpoström Saaristokeskus

Sääasema säätorni Rumar

Sääasema säätorni Rumar

Korppoo kirkko

Korppoo kirkko

Korppoon kartano

Korppoon kartano

Kotiseutumuseo on jakautunut hyvällä tavalla kahtia. Molemmat osat ovat vastikään korjattuja ja laitettuja, joten niihin on ilo tutustua!

Toinen on perinteinen kotiseutumuseo Strömman kupeessa(Strömmantie 39) ja

toinen on saaristolaismuseo Verkanin rannassa, ravintola Buffalon naapurissa.

Yhdistys ja paikalliset ovat tehneet huikeaa työtä, sillä nämä museot ovat perinnettä parhaimmillaan, modernilla ja sykähdyttävällä tavalla esitettynä.

Museot ovat avoinna kesäaikaan.

 

Punaisten ja valkoisten välisten taisteluiden muistomerkki:

Kansalaissodan aikana punaiset valloittivat hetkeksi Korppoon kartanon, mutta joutuivat perääntymään sieltä Saariston vapaajoukon tieltä. Korppoon taisteluissa kaatui ainakin 7 punaista, jotka haudattiin Rumariin ja Lhomin saarelle, paikkoihin joihin he pakenivat. Korppoossa olleista punaisista 2 kuoli vankileirillä ja yksi sieltä vapauduttuaan.

Muistomerkki punaisten ja valkoisten taisteluille sijaitsee Strömmantiellä, hieman nykyisen jäteaseman jälkeen vasemmalla puolen tietä (kirkonkylältä päin tultaessa).

 

Kirkkomaalle on pystytetty 1962 muistomerkki punaisten kaatuneiden muistoksi (mm. Almasin rantaan haudatut vainajat siirrettiin kirkkomaalle 1962) ja sen on pystyttänyt Entinen Punakaartilaisten Keskusjärjestö.

 

Korppoon kirkko, joka on nimetty arkkienkeli Mikaelin kunniaksi, on niin arkkitehtonisesti kuin sisustukseltaankin merkittävä osa kansallista kulttuuriperintöämme.

Korppoo mainittiin seurakuntana 1434 ja ensimmäinen kirkko saarella oli jo 1300-luvun loppupuolella.

 

Korppoon kivikirkko kuuluu arkkitehtuuriltaan ja sisustukseltaan maamme kauneimpien keskiaikaisten kirkkojen joukkoon. Historiallisesti se kuvastaa ulkosaariston varhaisen pysyvän asutuksen vaurautta ja merellisiä yhteyksiä.

 

Kirkkosalia hallitsee runkolaivan ja kuorin väliin sijoitettu 1400-luvulta peräisin oleva kuorilehteri, joka on ainoa laatuaan Suomessa ja Pohjoismaissa. Saarnastuoli, peräisin vuodelta 1646, on yleisestä perinteestä poiketen sijoitettu kirkon oikealle puolelle. Erikoinen ratkaisu lienee perusteltu käytännön syin: hankalasti valaistavassa kirkossa saarnastuolin sijoittaminen valoisan eteläikkunan viereen pidettiin muotoasioita tärkeämpänä.

Kirkosta lisää mm. seuraavilla sivuilla: Korppoonkirkko, Museovirastoja Wikipediassa.

 

Sotaveteraanien muistomerkki sijaitsee keskustassa, kirkkoa vastapäätä. Lisätietoa muistomerkeistä veteraanisivuilta.

 

Sibeliuksen muistomerkki on Korppoon keskustassa, torin ja kartanon hevosaitausten välissä, DAG-15 talon naapurissa jaSibelius-musiikkijuhlat vietetään vuosittain!

Sibelius vietti kesiään Korppoossa. Suurmiehestä lisätietoa: sibelius.fi

 

Yksityisiä taiteilijoita - Saaremme rakastaa taidetta ja kulttuuria. Yksityisiä taiteilijoita on mm. Renja Leino, Pia Rousku-Hellgren (Hotel Nestorista) jne.

 

Korpoström - saaristokeskus. Korppoon keskustasta noin 9 km päässä, upealla paikalla merellisessä ympäristössä on Åbo Akademin rahoittama ja ylläpitämä Saaristokeskus Korpoström. Paikassa on upeat puitteet, suuret näyttelytilat ja mahdollisuuksia vaikka mihin. Täällä vietetään myös jazzien päänäytöksiä. Vierasvenesatama, ravintola, hotelli ja kauppa. Korpoströmistäkin löydät muistomerkin.

 

Korppoon kartano - Korpo Gård on perustettu 1608 Ruotsin vallan aikaisena läänityksenä. Tilan vaaleanpunainen päärakennus aivan Korppoon keskustassa on arkkitehti Carlos Bassin ensimmäinen työ Suomessa ja rakennettu 1802 - 1805 uusklassiseen tyyliin oman tiilitehtaan tiilestä. Kartano on yksityisomistuksessa.