Saariston Rengastie -

sykähdyttävä seikkailu

Turun saaristoon!

Saariston Rengastien tämän vuoden liikennöintiaikataulu on:
31.5.-1.9.2019 

Saariston Rengastie on Merenkulkulaitoksen vuonna 1996 käynnistämä hanke, jonka tarkoituksena on edistää Lounais-Suomen saariston pohjois- ja keskiosien matkailua sekä parantaa saariston sisäisiä ja mantereen välisiä yhteyksiä ja saavutettavuutta. Vuosittain reitillä liikkuukin noin 20 000 matkailijaa.

 

Rengastie koostuu sekä yleisen tieverkon osuuksista että niitä yhdistävistä yhteysalus- ja lossiyhteyksistä. Reitillä on yhteensä pituutta 160–190 kilometriä yleisiä teitä, minkä lisäksi vesistöjen ylityksiä on kaikkiaan noin 30–50 kilometriä. 

 

Saariston Rengastie on seuraavanlainen:

Turku-Kaarina-Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskär-Iniö-Kustavi-Taivassalo-Rymättylä-Naantali-Turku

Katso karttakuvaa ja reittikuvausta sivustolta http://www.saaristonrengastie.fi/content/reitti

 

Reitillä on yhteensä viisi lauttaa ja kolme lossia, joista ainoastaan yksi yhteysväli on maksullinen ja toisaalta se ajetaan vain kesäkaudella (Houtskär-Iniö M/S Antonia). Huomioi siis sen aikataulu, mikäli haluat kiertää ympäri saariston. 

Ympäri vuoden pääset Turusta Paraisten, Nauvon ja Korppoon kautta Houtskäriin saakka ja toisesta suunnasta Kustavista Iniöön. Ainoastaan siis Iniö-Houtskär laivayhteys on talvikaudella suljettu.

 

Saapuessasi Korppooseen Nauvon suunnasta, saavut lautalla Retaisten rantaan. 

Keskustaan on matkaa noin 10km. Korppoon keskustasta löydät mm. kotiseutumuseot, kirkon, leipomon, K-marketin, polttoainetta, ravintolan ja kahvilat, majoitusta, putiikkeja, uimarannan ja vierasvenesataman ravintoloineen.

Saaristokeskus Korpoström on vielä 9km eteenpäin, saaren aivan toiseen päähän.

 

Jatkaessasi Rengastietä, mene Galtbyn satamaan (n. 3km keskustasta Nauvoon päin). Galtbyn satamasta pääset lautalla Houtskäriin, Norrskataan, Kökariin.

 

Suosittelemme, että vietät Korppoossa yhden ylimääräisen päivän ja teet päiväretken Norrskatan saarelle. Norrskatan saari on maisemiltaan todella kaunis ja siellä on hieno kirkko. 

Tie kiertää saaren ympäri 14,5km lenkkinä, jonka varrella on myös uimaranta ja matkan keskivaiheilla on mm. puutarharavintola Verandan, jossa on myös majoitusmökkejä aamiaisineen. Lauttayhteys kulkee tunnin-parin välein ja kestää reilun vartin. 

 

Tullessasi Houtskärin suunnalta, saavut Galtbyn satamaan Korppoossa. Siitä on noin 3km matka keskustaan, jossa on mm. kotiseutumuseot, kirkon, leipomon, K-marketin, polttoainetta, ravintolan ja kahvilat, majoitusta, putiikkeja, uimarannan ja vierasvenesataman ravintoloineen.

Lähtiessäsi menet Retaisten lauttarantaan, josta kulkee lautta Nauvoon. Lauttamatka kestää 5 minuuttia.

 

Pieni Rengastie on nimensä mukaisesti lyhyt maistiainen, joka ei tule Korppooseen saakka: Parainen-Nauvo-Rymättylä-Turku

 

Suomen lauttaliikenteestä vastaava Varsinais-Suomen Ely-keskus julkaisi toukokuussa 2014 Lautta.net -palvelun, johon kuuluu rengastien reittiopas.

 

Lautta.net-palveluun!
Lue lisää Rengastiestä vaikka tästä: http://www.saaristonrengastie.fi/