Gyltön linnake


Gyltön linnake

GYLTÖ

Gyltön saarella oli kahdeksan saaristolaistilaa aikana ennen Puolustusvoimia. Nämä ihmiset joutuivat kuitenkin väistymään, kun Suomen valtio otti saaren haltuunsa ja siellä aloitettiin rakennustyöt 1962. Tuossa vaiheessa Korppoon alueella toimiva Turun Rannikkotykistörykmentin ensimmäinen Patteristo toimi Utössä, Jungfruskärissä ja Berghamnissa ja sen esikunta kirkonkylällä.

1967 Gyltöseen astuivat palvelukseen ensimmäiset alokkaat ja esikunta siirtyi kirkonkylältä Gyltön saareen. Tuolloin oli myös valmistunut saaren asuntoalueen ensimmäinen osa joka on siellä vieläkin. Vuosien saatossa toiminta Utötä lukuun ottamatta ajettiin alas ja kaikki toiminta keskittyi Gyltöseen, toki Utö säilyi aina 2000 luvun alkupuolelle saakka.

1970 luvulla alkoi asuntoalueen nk. uuden puolen rakentaminen ja samassa yhteydessä myös Korppoon kunta rakennutti yhden rivitalon alueelle saaren henkilökunnan asunnoiksi. Tuolloin toiminta oli vilkasta ja kaikki 52 asuntoalueen huoneistoa olivat käytössä, varusmiehiä koulutettiin ja varusmiesvahvuus oli lähes 250.

Saareen louhittiin kaksi suurta luolastoa kallioon joista toinen on kasarmiluola ja toinen korjaamoluola. Puolustusvoimien tarpeisiin rakennettuja maanpäällisiä rakennuksia alueella ovat ainoastaan esikunta, sotilaskoti ja kuntotalo. Kaikki muut tilat ruokalaa ja terveysasemaa myöden ovat syvällä kallion sisällä.

Useat organisaatiouudistukset matkan varrella muuttivat Gyltössä toimivan joukon nimeä, mutta ratkaisevin muutos tapahtui 1998, kun Rannikkotykistö liitettiin Merivoimiin. Edelleenkään ei Gyltön käyttötarkoitus muuttunut, mutta saari alkoi hiljenemään. Henkilöstösiirtojen myötä perheet katosivat saarelta, koska toimintoja supistettiin. Iso osa henkilökunnasta oli viikot siellä töissä, mutta henkilökohtainen elämä oli jo mantereella.

Lopullinen isku tuli 2004 kesällä puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä. TurRPston vuosipäivänä silloinen komentaja luki henkilökunnalleen tiedotteen. Tiedotteessa ilmoitettiin, että TurRPsto lakkautetaan 2006 loppuun mennessä. Näin myös tapahtui, mutta alue jäi Puolustusvoimien hallintaan ja on sitä edelleen. Gyltötä käytetään monin eri tavoin Puolustusvoimien tarpeisiin ja alueella toimii vartiosto joka valvoo aluetta.

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags