Älä hermostu punkeista, mutta huomioi ne

Tyks Medisiininen toimialue jakoi punkkitietoa Facebookissa 13.6.2017

Miten pitää toimia jos punkki puree? Voinko testata onko punkissa taudinaiheuttaja?

Jäitä hattuun! – ei kannata hätääntyä.

Puutiainen kannattaa kuitenkin irrottaa mielellään saman päivän aikana. Tähän tarkoitukseen on kehitetty erilaisia välineitä. Teräväkärkiset pinsetit ovat ehkä paras poistoväline, koska niillä saa parhaiten otteen imukärsästä aivan ihon pinnasta. Vetämällä varovasti ulospäin, punkki ”napsahtaa” irti. Lopuksi kannattaa pyyhkiä pistokohta antiseptisellä aineella. Punkin upottamista rasvaan on käytetty aikoinaan. Tämä voi teoriassa aiheuttaa sen, että punkki mahdollisesti oksentaa suolensisältöä puremakohtaan, minkä vuoksi se ei ole suositeltava keino.

Pelkkä punkinpurema ei ole aihe sen paremmin lääkärikäyntiin kuin antibioottikuuriin tai laboratoriotestiinkään. Punkinpuremasta voi Suomessa saada lähinnä kahta kliinisesti merkittävää taudinaiheuttajaa: borreliabakteerin tai puutiaisaivokuumeviruken (TBE-virus).

Borreliabakteerin (B.burgdorferi s.l.) kantajuus puutiaisissa vaihtelee maantieteellisestä alueesta riippuen 10-40 %:iin. Toisaalta borreliakantajuus riippuu puutiaisen kehitysasteesta: borreliaa on yleisimmin aikuisissa puutiaisissa ja vähiten kaikkein pienimmissä puutiaisissa, larvoissa. Luonnossa nymfimuotoja on noin 40 kertaa enemmän kuin aikuisia puutiaisia, minkä vuoksi ihminen saa borreliatartunnan yleensä nymfistä.

Riski saada borrelioosi riippuu kiinnittymisajasta. Riski yön yli kiinnittyneestä punkista on kuitenkin vain 2 %:n luokkaa. Borrelioosiriskin kannalta on olennaista huolehtia ns. punkkisyynistä eli viimeistään illalla tarkastaa varsinkin karvoitus- ja taive-alueet, ettei ihossa ole kiinnittyneitä punkkeja.

Apteekeissa saatavana oleva tai internetistä tilattava ns. punkkitesti (eli puutiaisen testaaminen sen suhteen sisältääkö se borreliaa) ei myöskään ole tarpeellinen, koska vaikka punkki borreliaa sisältäisikin, olisi borrelioosin saamisen riski ihmiselle tutkimusten mukaan vain 4 %, joten siinäkään tapauksessa ennalta estävää antibioottia ei suositeltaisi.

TBE-viruksen testaamiseen puutiaisesta ei ole ”kotitestiä”. Noin 1 % esiintymisalueen puutiaisista sisältää TBE-virusta. Virus voi tarttua kiinnittyneestä puutiaisesta ihmiseen minuuteissa, koska sitä esiintyy puutiaisen sylkirauhasissa valmiina.

Professori ja infektioylilääkäri Jarmo Oksi

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square