Sibelius Korppoossa

Jean Sibeliuksen päivä Jean Sibeliuksen päivää eli suomalaisen musiikin päivää vietetään Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä 8. joulukuuta.

Sisäministeriö antoi suosituksen liputuksesta vuonna 2005 ja teki Helsingin almanakkatoimistolle esityksen päivän muuttamisesta liputuspäiväksi vuonna 2007. (Wikipedia)

Miten tämä liittyy Korppooseen?

Suomalainen musiikki on aina ollut Korppoossa arvossaan, musiikillisia festivaaleja, konsertteja, esityksiä on saarellamme etenkin kesällä, mutta myös esim. Luova Korppoo-viikonloput tuovat kulttuuria ympäri vuoden!

Sibeliuksesta vähäsen (alkuperäinen juttu Turun Sanomien verkkosivuilla)

Jean Sibelius käyskeli Korppoon kartanon tietämillä. Sibelius i Korpo - Sibelius Korppoossa (Korpo Jazzin yhteydessä järjestettävä musiikkijuhla) on saanut alusta alkaen hyvän vastaanoton ja Korppoon kartanon toisen kerroksen sali on täyttynyt kerta toisensa jälkeen.

Samassa salissa Sibeliuksen perhetrio ja säveltäjä ystävineen ovat esittäneet musiikkia kesänvietossaan vuosina 1886 ja -87.

Nuori Sibelius otti viulun mukaansa myös veneretkille ja soitti viulullaan ”vesimusiikkia" ja hän seisoi rantakallioilla musisoiden linnuille.

Sibelius i Korpo -idea syntyi emeritusprofessori Fabian Dahlströmin aloitteesta, hän tuntee Sibeliuksen elämänvaiheet ja tuotannon jokaista yksityiskohtaa myöten.

Konserttien traditioon kuuluu Sibeliuksen vuonna 1887 Korppoon kartanossa säveltämä Andante cantabil e viululle ja pianolle, jonka hän omisti tuolloin 16-vuotiaalle Ruth Ringbomille.

Konsertissa ollaan kuultu toinenkin samana vuonna valmistunut "omistuskappale", E. J. Stagneliuksen tekstin pohjalta syntynyt Trånades (Kaiho), jolla säveltäjä muisti Korppoon kartanon emäntää, tohtorinna Ina Wileniusta. Kyseinen fantasiakappale on sävelletty pianolle ja lausujalle.

Sibelius Korppoossa -kesään sisältyi lisäksi Britannian Sibelius-seuran puheenjohtajan Andrew Barnettin luento. Barnett on paitsi Sibeliuksen musiikin suuri ihailija myös arvostettu Sibelius-asiantuntija. Mainittakoon, että hänen käsialaansa ovat kahden vastaikään ilmestyneen Sibelius-levyn ulkoasut. BIS:n julkaisemien levyjen kanteen on maalattu juuri Korppon kartano ja merenlahti, jolla nuori mestari perheineen tapasi Korppoon vuosinaan soudella.

Lue koko alkuperäinen juttu TS:n verkkosivuilta: http://www.ts.fi/kulttuuri/1073961231/Sibelius+Korppoossa+kolmannen+kerran

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square